Fedák Sári Színház

A KÉK MADÁR

Fedák Színház nézőtere

A METAMORF SZÍNHÁZ VENDÉGJÁTÉKA:

Maurice Maeterlinck: 
A KÉK MADÁR, 
avagy A boldogság kék madara

mese

Tyltyl a kisfiú, és Mytyl a kishúga Karácsony éjjelén az ablakból figyelik a szomszéd gazdag gyerekek ünneplését. Azon elmélkednek, hogy az amúgy is gazdag gyerekek miért kapnak több ajándékot Karácsonyra, mint ők, akik szegények. Az éjszaka közepén váratlan látogató bukkan fel a szobájukban: egy idős hölgy...

„A Kék madarat nem kell távoli országokban keresni. A Kék madár mindig velünk van, ha szeretjük egymást, és örülünk az élet legkisebb ajándékainak is. De mindig elrepül, ha bántjuk egymást, ha irigykedve figyeljük a mások örömét. Mert a Kék madár maga a boldogság, és kalitkája; az emberi szív”.

Az ember ősi vágya, hogy a földi létben megtalálja a Boldogságot. De létezik-e igazi Boldogság? És ha igen, hol? Hol kell keresni? Keresni kell egyáltalán vagy csak észrevenni? A boldogság keresése mire és mennyire jogosítja fel az embert? Akár a Természet leigázása is lehet „szentesített eszköz” a Boldogság elérése céljából? És biztos, hogy az ember uralja a Természetet vagy valójában kiszolgáltatottjai vagyunk az elemeknek? Létezik-e egészséges egyensúly az Ember és Természet között? Uraljuk vagy bitoroljuk földi lakhelyünket? 

Maurice Maeterlinck, Nobel-díjas flamand író színműve ilyen és hasonló kérdéseket vet fel A kék madár című, elsősorban felnőtteknek szóló, de gyereknézők számára is érthető színművében. 

A történet realitás és illúzió furcsa összemosódása. A végén már maguk a főhősök sem tudják, hogy álom vagy valóság volt a nagy utazás, amelyet megtettek a Boldogság Kék madara utáni keresésben. Néhány kérdés nyitott marad. Néhányra választ kapunk. Megízlelve Maeterlinck valóság-igazság szembeállítása filozófiáját, biztosan felvetődik néhány gondolat bennünk, amire talán csak saját lelkünkben kutatva kaphatjuk meg a választ. 

SZEREPOSZTÁS:

Tyltyl a kisfiú - Körmendy Dávid
Mytyl a húga – Pollák Orsolya
Berylune tündér / Berlingot asszony – Weisz Ildikó
Kutya – Reményi B. Csaba
Macska – Dienes Viktória / Borbély Cintia
Tűz – Berdár Ágnes
Fény – Barabás Fanni
Víz – Farkas Zoltán / Szilasi Balázs
Éjszaka – Mester Nikolett / Kovács Anita
Kenyér – Merényi Ákos / Szilágyi Tamás

Ugyanezen szereplők szerepösszevonással alakítják majd az Erdő fáit és a Boldogságokat.


 

Az előadás munkatársai:
Rendező: Reményi B. Csaba
Díszlettervező: Borbély Cintia
Jelmeztervező: Zellei Tímea

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok